Chirurgie pediatrica performanta

Data : 13.01.2012

Investitie finalizata la Spitalul de Pediatrie

Sectia de Chirurgie Pediatrica se poate muta in spatiile noi din Spitalul de Pediatrie. Modernizarea si dotarea acestora cu aparatura performanta au fost incheiate. Mutarea sectiei din Spitalul Judetean de Urgenta in noile spatii depinde acum de deblocarea angajarii de medici anestezisti.

Amenajarea spatiilor din aripa dreapta a cladirii Spitalului de Pediatrie pentru sectia de Chirurgie Pediatrica a inceput in anul 2005. Investitia a aparut ca o necesitate pentru ca sectia functioneaza dintotdeauna, separat, in Spitalul Judetean de Urgenta. De aici si o problema destul de importanta. "Copiii erau operati in blocul operator al Spitalului Judetean de Urgenta, astfel ca medicii nostri chirurgi erau ajutati de personalul acestuia, a declarat dr. Aurelia Taga, managerul Spitalului de Pediatrie. La scurt timp dupa operatie erau adusi pe sectia de pediatrie din acelasi spital. De multe ori, insa, era nevoie de asistenta specialistului in anestezie si terapie intensiva si, ca atare, se facea apel la anestezistul din Spitalul Judetean. Dar acesta nu era intotdeauna liber. Asa a aparut ideea de a amenaja sectia, cu blocul operator si compartimentul de anestezie si terapie intensiva, in spatiile Spitalului de Pediatrie."

Dotare ca in clinicile universitare

In noile spatii vor functiona un stationar cu paturi unde vor fi internati copiii care necesita interventie chirurgicala, un compartiment de terapie intensiva si trei sali de operatie. Salile de operatie si compartimentul de terapie intensiva au fost echipate cu aparate de monitorizare a functiilor vitale complexe si simple, cu ventilator pentru respiratia controlata a nou-nascutilor, o unitate mobila de aspiratie in plaga, aparat mobil de radioscopie si alte echipamente performante. "Câstigul cel mai mare al acestei investitii este compartimentul de terapie intensiva, ceea ce ne-a lipsit aproape cu desavârsire, pâna in prezent, a spus dr.Daniel Ceuca, directorul medical al spitalului. Cât despre dotarea pe care o avem, aceasta este, practic, la standardele comparabile cu acelea de la clinicile universitare din România si, as spune, chiar din Europa." De investitia din Spitalul de Pediatrie sunt incântati si parintii copiilor internati in aceasta unitate. "Era mare nevoie de aceasta sectie si eu vorbesc ca mama. Unul dintre copiii mei a fost pacientul acestui spital. Acum constat ca lucrurile s-au schimbat foarte mult in bine", ne-a declarat o mama.

Investitie de 2 milioane de lei

Modernizarea noilor spatii a inceput acum mai bine de sase ani. Pâna in 2008, s-a facut renovarea lor, dupa care investitia s-a oprit la lucrarile de compartimentare si de dotare cu mobilier si aparatura medicala performanta. Lucrarile au fost reluate anul trecut, când Consiliul Judetean a alocat pentru incheierea investitiei din Spitalul de Pediatrie 240.000 lei. Numai pentru dotarea blocului operator, cu salile de operatii si compartimentul de terapie intensiva a fost cheltuita o suma de 220.000 lei. In final, toata investitia a costat aproape 2 milioane de lei, suma care a fost finantata din bugetul Consiliului Judetean. "Vorbim de o suma relativ mica, de aproximativ 500.000 euro, dar cu o finalizare extrem de importanta: Chirurgie pediatrica in Spitalul de Pediatrie, a spus Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean. Este un obiectiv cu incarcatura lui specifica, pentru ca vorbim de copii, darul cel mai de pret pentru noi." Dar pentru ca sectia de Chirurgie Pediatrica sa functioneze in noile spatii mai are nevoie de medici anestezisti. Conducerea spitalului a gasit specialisti in anestezie si terapie intensiva care vor sa lucreze in aceasta unitate, dar Ministerul Sanatatii intârzie cu aprobarea deblocarii posturilor.


Sursa : http://www.desteptarea.ro/chirurgie-pediatrica-performanta.html