Bani din peste pentru comunele sarace

Data : 19.09.2011

CJ Bacau isi mai face o asociatie

Consiliul Judetean se va asocia cu trei ONG-uri si trei firme pentru a gestiona fondul piscicol. Este a treia asociatie, dupa ADIB si ADIS infiintata de Dragos Benea. Scopul acesteia va fi accesarea unor sume nerambursabile din Fondul European pentru Pescuit. Banii urmeaza sa ajunga in zona Colonesti - Motoseni - Rachitoasa.

Alesii judetului au aprobat la sfarsitul saptamanii trecute un proiect privind fondarea Asociatiei de Dezvoltare a Zonelor Piscicole. Alaturi de CJ Bacau, din asociatie vor mai face parte trei societati comerciale si trei organizatii neguvernamentale. Scopul infiintarii acesteia este, in principal, accesarea sumelor puse la dispozitie de UE printr-un fond destinat dezvoltarii pescuitului. A fost nevoie de o sedinta extraordinara, pentru ca, pana pe 30 septembrie, trebuie depusa toata documentatia care insoteste cererea de finantare. "Cred ca zona pe care v-o propunem e in regula din toate punctele de vedere, a declarat Dragos Benea, presedintele CJ. Colonesti - Rachitoasa - Motoseni este o zona extrem de saraca a judetului si orice proiect european este binevenit acolo, cu atat mai mult unul in valoare de 6 milioane de euro. Aceasta directie de dezvoltare a sectorului piscicol pe acea zona poate fi una interesanta pentru viitor." Consilierii judeteni au mai avut la mapa statutul si actul constitutiv. Banii obtinuti din FEP vor fi folositi pentru sustinerea dezvoltarii zonei piscicole a judetului, organizarea de conferinte, seminarii, cursuri si activitati de promovare a comunelor respective, organizarea de competitii sportive, protejarea mediului, stimularea turismului si ecoturismului prin valorificarea traditiilor locale, sprijinirea micilor pescarii din Colonesti, Rachitoasa si Motoseni.
Chiar daca fondarea asociatiei nu era inca aprobata, pentru a fi siguri ca prind finantare, reprezentantii CJ au elaborat deja proiectul "Grup local pentru gestionarea durabila a fondului piscicol in judetul Bacau" si l-au depus la Compartimentul regional Iasi, in cadrul Programului Operational pentru Pescuit al Romaniei. In faza de evaluare tehnico-economica, proiectul depus de CJ Bacau & asociatii a obtinut 85 de puncte, motiv pentru care a fost semnat si contractul de finantare nerambursabila in valoare de 155.847 lei. Asociatia de Dezvoltare a Zonelor Piscicole va contribui cu 27.753 lei.


Sursa : http://www.desteptarea.ro/bani-din-peste-pentru-comunele-sarace.html