„Ambasadori” din sase tari au vizitat judetul

Data : 20.03.2012

O delegatie formata din 68 de profesori si elevi din sapte tari s-au intâlnit cu presedintele CJ pentru a discuta despre modul in care functioneaza structurile deliberative si care e sansa tinerilor in politica. Actiunea face parte din proiectul „Vocea democratiei”, initiat de Islanda.

Consiliul Judetean (CJ) Bacau a fost gazda unei intâlniri la care au participat profesori si elevi din Islanda, Turcia, Slovenia, Irlanda, Marea Britanie, Spania si România. Reprezentantii celor sapte tari abia au incaput in sala mare de sedinte. Intâlnirea a fost ultima din cadrul proiectului "Vocea democratiei in actiune", initiat de Islanda. Coordonator pentru România a fost prof. Iuliana Caraghin de la Colegiul Tehnic "Henri Coanda". Copiii si dascalii lor au studiat democratia din toate cele sapte tari si au vizitat, pe rând, parlamentul din Londra, pe cel din Toledo, Muzeul Democratiei si Progresului din Turcia, au fost la Bran, pe urmele contelui Dracula, pentru a afla daca Vlad Tepes a fost sau nu un tiran. Dupa ce i-a salutat pe invitati, Dragos Benea le-a vorbit despre judetul Bacau, care "nu exceleaza in privinta turismului, dar exceleaza prin oameni de mare valoare. Majoritatea dintre dumneavoastra aveti in fata albumul judetului Bacau, iar pe coperta lui avem onoarea de a v-o prezenta pe Nadia Comaneci. Cei mai tineri poate nu o cunosc, dar profesorii cu siguranta stiu ca e omul care a invins calculatorul in 1977, la olimpiada de la Montreal." Bacau are si alti oameni de valoare, a spus Benea, enumerându-i pe Stefan cel Mare, Vasile Alecsandri, George Enescu, Radu Beligan.

Birocratia, legislatia si oamenii!

S-au pus multe intrebari. Oaspetii au vrut sa stie care sunt partidele din România, daca la Putere se afla "stânga" sau "dreapta", care e media de vârsta in CJ, de ce avem probleme cu atragerea fondurilor. Prof. Bertha Sigurdardottir, Islanda, a vrut sa stie cum sunt finantate scolile si care sunt institutiile responsabile de investitiile in educatie. A aflat ca deciziile sunt trasate de la Guvern, prin ISJ, dar investitiile in scoli sunt realizate de primarii. "România nu sta bine nici in privinta absorbtiei fondurilor europene, nici a autonomiei locale", a spus Dragos Benea. Gradul de absorbtie este de 10 la suta si asta "din cauza birocratiei si a managementului prost." Profesorul din Slovenia a intrebat daca nu cumva sunt de vina si oamenii. "Birocratia, legislatia si oamenii", a recunoscut Dragos Benea. In final, el i-a felicitat pe invitati pentru acest proiect si a afirmat ca ii considera "adevarati ambasadori" ai tarii lor. Coordonatorii de proiect au semnat in Cartea de onoare a judetului, apoi toti, elevi si profesori, gazde si invitati s-au fotografiat pe treptele CJ Bacau.
Silvia Patrascanu

 

 

 


Sursa : http://www.desteptarea.ro/ambasadori-din-sase-tari-au-vizitat-judetul.html