O speranta pentru bolnavii de cancer: Se concesioneaza Cobaltoterapia

Data : 22.03.2012

Consilierii judeteni au aprobat in sedinta de ieri raportul privind modernizarea buncarului de iradiere din SJU. Urmatorul pas va fi concesionarea Cobaltoterapiei catre o clinica privata. Dupa Aeroport, este al doilea obiectiv care va fi dat spre administrare unei firme.

Modernizarea si dotarea sectiei de cobaltoterapie ar costa 4,5 milioane de euro. Suma depaseste posibilitatile Consiliului Judetean (CJ) Bacau, asa incât s-a incercat realizarea investitiei printr-un parteneriat public-privat. Nu s-a reusit din cauza ca legislatia este in continua schimbare. In final, CJ a decis ca singura solutie este concesionarea acestui obiectiv. "Astazi, practic, suntem in fata unei noi decizii, bazata pe acest raport preliminar, insusit si elaborat de o firma de consultanta cu experienta in domeniu, care face o radiografie extrem de precisa a sectiei de cobaltoterapie si care la sfârsit ne propune câteva optiuni pentru ca noi cei de la CJ si SJU sa actionam in consecinta daca vrem sa facem acest obiectiv", a declarat Dragos Benea, presedintele CJ Bacau. El a descris istoricul acestui proiect, insistând ca investitia nu se poate realiza din bugetul exclusiv al CJ. "Despre dramele pe care le naste aceasta maladie nu cred ca este cazul sa mai vorbesc, ni le imaginam cu totii", a mai spus Dragos Benea. Deocamdata, CJ a primit scrisori de intentie de la trei firme care par interesate sa investeasca in buncar.

Nicu Sapca cere „viteza de rotatie”

Nicu Sapca, PD-L, a vrut sa stie daca exista o prevede legata de inlocuirea aparaturii, in conditiile in care durata maxima a unui contract de concesionare este 49 de ani. "Din experienta, stie toata lumea ca un echipament nu functioneaza 49 de ani, el având si uzura morala, si uzura tehnica. As vrea sa stiu daca prin caietul de sarcini se va fixa o clauza care sa protejeze achizitorul fata de uzura echipamentelor. Daca acest echipament este de top acum si costa 4,5 milioane de dolari, s-ar putea ca peste 5 ani sa fie vechi pentru ca tehnologia avanseaza", a afirmat Nicu Sapca, PD-L Prin urmare, intre criteriile de departajare ar trebui introdusa "viteza de rotatie" a aparaturii sau alte masuri asiguratorii, afirma Nicu Sapca. "Ori scurtam perioada de concesionare a serviciului pe 7-10 ani, rezervându-ne optiunea de a reface parteneriatul, ori prin caietul de sarcini prevedem obligatia de a schimba echipamentul o data la 5 ani." Dan Stoica, directorul SJU Bacau, a explicat ca modernizarea sectiei de cobaltoterape va ajunge din nou in atentia CJ Bacau. Perioada de concesionare recomandata de consultant este de 20 ani, dar decizia privind "rotatia" va fi luata de consilieri, odata cu aprobarea caietului de sarcini.

„Boala nu asteapta!”

Despre necesitatea modernizarii acestei sectii nu se mai indoieste nimeni. In judet sunt 7.000 de bolnavi de cancer care au nevoie de terapie, dar in Bacau nu exista buncar de iradiere. "Afectiunile oncologice reprezinta a doua cauza de morbiditate si mortalitate in România, iar nevoia de servicii de radioterapie e foarte mare dat fiind ca exista un numar foarte mic de aparate, a explicat dr. Valu Penea, SJU Bacau. Potrivit normelor UE, sunt necesare 4-5 aparate la un milion de locuitori. In Regiunea N-E functioneaza un singur aparat, respectiv la Iasi. Listele de asteptare sunt foarte lungi, se intind pe luni de zile, iar boala nu asteapta." Laboratorul de radioterapie din Bacau asigura tratament pentru pacientii din Bacau, dar si pentru cei din Neamt, Vaslui, Vrancea, Suceava si Botosani. In final, a mai aparut o ingrijorare legata de gradul in care populatia saraca va mai avea acces la cobaltoterapie, dupa concesionarea buncarului. Se spera ca banii alocati de Gurven, prin Programul National de Oncologie, si cei virati de Casa de Asigurari de Sanatate, in baza contractului de furnizare incheiat u SJU, vor acoperi nevoile bolnavilor din judet.

 


Sursa : http://www.desteptarea.ro/o-speranta-pentru-bolnavii-de-cancer-se-concesioneaza-cobaltoterapia.html