Scandal in Consiliul Judetean: Cazul Grup Atyc incaiera institutiile

Data : 23.03.2012

In batalia pe care o duce pentru a retrage licenta societatii Grup Atyc, Consiliul Judetean a ramas singur. A cautat un sprijin la institutiile publice, dar nu a gasit. Din cauza asta, in ultima sedinta, spiritele s-au incins la maximum, iar acuzatiile au vizat nu doar operatorul cu pricina, ci si ISCTR.

Impotriva operatorului Grup Atyc, locuitorii din comuna Nicolae Balcescu au facut sute de reclamatii. Oamenii au acuzat ca in loc de autobuze trimite microbuze si sunt nevoiti sa calatoreasca inghesuiti, ba uneori nici nu pot urca, ca soferii ii injura, nu dau bilete si nu respecta orarul. Dupa trei ani, CJ Bacau i-a retras licenta de traseu, dar firma a facut plângere in instanta. Disperati, oamenii au blocat circulatia pe E 85, cerând inlocuirea operatorului. CJ Bacau se afla acum presat intre revolta locuitorilor si procesul SC Grup Atyc SRL. La ultima sedinta, Dragos Benea a afirmat ca si pe alte trasee atribuite Grup Atyc sunt probleme grave si a acuzat Inspectoratul de Stat pentru Controlul Transportului Rutier (ISCTR) ca inchide ochii la nereguli si aplica amenzi derizorii. Stefan Martin, seful ISCTR Bacau, a ripostat: "Amenzile sunt foarte mari. Conform HG 69/2012, amenzile sunt clasificate in trei categorii: pentru abateri foarte grave, intre 14.000 si 18.000 lei, abateri grave, intre 8.000 si 12.000 lei, si abaterile mai putin grave sau minore, intre 3.000 si 6.000."

ISCTR verifica la cerere

In ceea ce priveste traseele Oituz, Stefan cel Mare, Tg. Trotus, Dofteana, "pot sa va spun ca o monitorizare nu s-a facut din cauza ca nu am fost instiintati ca trebuie sa facem asa ceva, a declarat seful ISCTR. Dupa cum stiti foarte bine, transportul public judetean este apanajul CJ", mai exact "responsabilitatea CJ. Nu in ceea ce priveste controlul, ci monitorizarea traficului." Stefan Martin sustine ca CJ Bacau trebuia sa anunte ISCTR ca doreste o verificare. Dragos Benea nu a mai suportat si a izbucnit. "Deci dumneavoastra nu stiati de problemele pe care le face Grup Atyc pe aceste trasee? Nu stiati? Haideti sa va spun si ce sanctiuni au primit cei de la Grup Atyc: o sanctiune de 30 de milioane lei vechi si inca doua de 80 de milioane. Acestea sunt amenzile cu care ISCTR vrea sa-i sperie pe domnii de la Grup Atyc, care fac miliarde pe zi, in România!" Ca reactie la retragerea licentei, firma Grup Atyc a facut plângere in instanta impotriva CJ Bacau si a ramas pe traseu. Si-a pastrat si obiceiurile, sustine Dragos Benea, adaugând ca operatorul "isi bate joc si de cetateni, si de CJ". Procesul se va judeca la Târgoviste, unde se afla sediul Grup Atyc.

Dati amenzi „in fiecare minut!”

Dragos Benea afirma ca motivul pentru care nimeni nu poate disciplina aceasta firma ar fi relatia speciala pe care patronul societatii o are cu Autoritatea Rutiera Româna (ARR). Stefan Martin a afirmat ca desi nu e multumit de Grup Atyc nu poate face nimic in afara legii. "In conditiile legii, va solicit sa-i monitorizati si sa-i amendati pe cei de la Grup Atyc si de la Girueta, a precizat Dragos Benea, peste masura de iritat. Ori revin in ceea ce au licitat in 2008, in interiorul caietului de sarcini, si se tin de treaba, ori, daca nu, dati-le amenzi in fiecare zi, in fiecare minut. Atunci când vor vedea o riposta ferma a institutiilor de control ale statului se vor mai gândi daca vor sa presteze servicii in judetul Bacau, daca vor sa ne mai târâie in procese... Nu-i veti speria cu amenzi de 30 de milioane!" Silviu Bondor, PD-L, a propus ca si juristii Consiliului Judetean sa actioneze in instanta Grup Atyc pentru nerespectarea contractului. In plus, a cerut institutiilor sa colaboreze: "Cred ca pe transportul public de persoane care este responsabilitatea CJ, acele controale nu pot fi facute doar de CJ sau doar de Politie si ISCTR, pentru ca, pe lânga faptul ca legea e destul de stufoasa, intervine si factorul subiectiv." El a propus sa fie realizate echipe mixte, iar destinatia sa fie primita in plic, dimineata, in momentul plecarii pe traseu. In final, consilierii au aprobat atribuirea traseului unui alt operator, pentru ca cetatenii din Nicolae Balcescu sa poata ajunge la timp si in conditii normale la serviciu sau la scoala.
Silvia Patrascanu

 


Sursa : http://www.desteptarea.ro/scandal-in-consiliul-judetean-cazul-grup-atyc-incaiera-institutiile.html