Cât am dat la stat, atât am primit

Data : 29.03.2012

Din 25,5 miliarde de euro incasate anul trecut de la toate judetele, statul le-a returnat acestora, sub forma cotelor defalcate din impozitul pe venit si TVA doar 6,5 miliarde de euro. Doar 15 judete au fost mai norocoase si au primit mai mult decât au dat la stat. Bacaul nu se afla printre ele.

Potrivit cifrelor date de Ministerul Finantelor si citate de un cotidian central, anul trecut contribuabilii bacauani au achitat catre stat peste 145 de milioane de euro si au primit inapoi circa 99 la suta din suma, adica 144 de milioane de euro.
In Regiunea Nord-Est au primit mai multe fonduri judetele cu presedinti de consilii judetene PDL, cum sunt Suceava, Neamt si Botosani. Ultimul dintre acestea, judetul Botosani, a primit 150 la suta din totalul veniturilor trimise catre stat. Exceptie de la regula face judetul Vaslui, unde chiar daca presedintele CJ, Vasile Mihalachi apartine PSD, banii care au venit de la bugetul de stat au fost mult mai multi decât cei virati. Vasluienii au achitat 66 de milioane de euro si au primit in schimb 104.

„Guvernul PDL si-a batut joc de bacauani!”

Presedintele Consiliului Judetean, Dragos Benea (PSD), sustine ca din 2009 incoace alocarile de la nivel central au scazut simtitor, cu zece procente in fiecare an. "Guvernul Boc si PDL-ul au fost o pacoste pentru bacauani. Nu s-a dat nici un leu pentru Maternitate sau vreun drum judetean, dar s-a construit in schimb stadion la Cluj", sustine Benea. Anul acesta, bugetul alocat CJ Bacau este de 187 de milioane pentru functionare si 178 pentru dezvoltare, iar cei mai multi bani se vor duce la sanatate, drumuri si protectia mediului. "Noi nu cerem bani pe criterii discretionare, ci pe proiectele pe care le-am depus", mai explica Benea.
In plus, pentru ca proiectele europene sa poata fi sustinute, CJ a imprumutat 60 de milioane de lei. "Pur si simplu Guvernul Boc si-a batut joc de noi!", a incheiat Dragos Benea pe ton amarnic.
Andreea Gavrila

 

 

 


Sursa : http://www.desteptarea.ro/cat-am-dat-la-stat-atat-am-primit.html