Zana de la Montreal ne scoate in lume

Data : 06.06.2007

Nadia Comaneci face promisiuni in templul lui Enescu

Centrul de Cultura „Rosseti-Tescanu - George Enescu“ din Tescani a gazduit ieri un eveniment cu totul special: lansarea primului album foto al judetului realizat dupa 1989. Lucrarea “Marturisiri. Bacau, o identitate europeana” e realizata de Consiliul Judetean (CJ) Bacau, dupa un concept apartinand ziaristei Nicoleta Bichescu si artistului Viorel Cojan. Pe coperta apare Nadia Comaneci, care a fost prezenta la lansare.
Lansarea albumului “Marturisiri. Bacau, o identitate europeana” a fost o manifestare bine organizata, presarata cu surprize, dar fara atmosfera de fast scortos, exagerat, pe care o poti intalni la alte “lansari”. Programul a cuprins o conferinta de presa, doua momente muzicale, lansarea propriu-zisa si un cocteil pe gustul lui Dan Chisu. Evenimentul a adunat la Tescani peste doua sute de persoane, oameni de arta, sefi de institutii, ziaristi si multi, foarte multi politicieni din toate partidele. Prezenta Nadiei Comaneci a facut inutile orgoliile si inamicitiile. Toti erau acolo doar bacauani. Punctuala, marea campioana a sosit la 10.30, insotita de Bart, sotul ei, de fiul lor Dylan si de mama sa. Pentru ziaristi, cateva zeci, a fost organizata, inainte de lansare, o conferinta de presa, la care au fost prezenti Dragos Benea, Nicoleta Bichescu si, fireste, Nadia Comaneci. “Asa cum a promis, «Zana de la Montreal» a venit pe 5 iunie, este aici, pentru lansarea albumului «Marturisiri», a declarat Dragos Benea, presedintele CJ. Nicoleta Bichescu a afirmat ca desi albumul are 600 de fotografii, si nu 300, cat s-a dorit, inca nu e suficient de cuprinzator. “Am incercat sa conturam acele elemente de identitate locala care sa defineasca judetul Bacau. Nu a fost un lucru usor. E un proiect si este perfectibil”. Despre asta a vorbit si Nadia Comaneci, care a declarat ca ar putea fi realizat si un al doilea album. “M-am gandit ca poate acest album e partea I si ca va urma partea a II-a”. E limpede ca proiectul va continua.

Albumul „Marturisiri“ va ajunge in SUA

Nadia Comaneci a marturisit ziaristilor ca Dylan si Bart nu au avut prilejul sa vada judetul Bacau. “Imi face placere de fiecare data sa ma intorc in locul in care m-am nascut”, a spus ea, amintindu-si ca se antrena si invata la Slanic Moldova. Ziaristii au aflat cum s-a nascut acest proiect si cateva date tehnice cu privire la realizarea lui. Albumul are 240 de pagini, 600 de fotografii si a fost editat in 2000 de exemplare. Unele vor ajunge in librarii, altele in SUA, a marturisit Nadia Comaneci, precizind ca le va darui cunoscutilor si prietenilor. Sunt prezenti in album Tristan Tzara, George Enescu, Doina Melinte si, fireste, Nadia Comaneci. Sunt foarte multe portrete de tarani, peisaje, scene care le pot descoperi strainilor trecutul Bacaului, dar si cate ceva din travaliul tranzitiei.

Nadia Comaneci ne-a multumit ca am ales-o!

Lansarea propriu-zisa a inceput la ora 12.00 si a fost moderata de jurnalista Gabriela Vranceanu Firea. Aflandu-ne “acasa la Enescu“, ne-a amintit Ovidiu Balan, cei care au inceput si au inchis manifestarea au fost Enescu si Mozart, prin talentul violonistilor Filarmonicii “Mihail Jora”. “Multumesc lui Dragos Benea, Nicoletei Bichescu si consilierilor judeteni ca m-au ales pe mine pentru coperta”, a spus Nadia Comaneci. “De ce eu?” s-a intrebat ea. I-a raspuns Dragos Benea, care a comparat patrimoniul turistic al Bacaului cu cel al judetelor Brasov, Sibiu sau Suceava. Nu stam la fel de bine, dar ii avem pe Tristan Tzara, pe Enescu, pe Nadia. A urmat dezvelirea simbolica a doua piramide de albume. Cel care a smuls drapelul UE si pe cel al Romaniei a fost Dragos Benea.

„Sa vedem ce putem face pentru judetul Bacau”

Invitati speciali la lansare au fost scriitorul Petru Cimpoesu, care a vorbit despre “relatia” sa cu Bacaul, zbuciumata ca orice mare iubire, si criticul de arta Valentin Ciuca. “Acest album e primit cu foarte mare caldura: 25 de grade la umbra”, a spus criticul, dupa care, devenind serios, ne-a reamintit ca suntem la lansarea unei carti, care e un ritual, si nu un eveniment monden. Artistul Viorel Cojan, o prezenta prea discreta la aceasta lansare, a declarat ca se pregateste de o viata pentru acest album care, insumand timpul de expunere al celor 600 de fotografii, “inseamna 6 secunde de viata”. Cea mai mare surpriza a fost una ce parea un bruiaj. Armonia viorilor a fost forfecata de voci de copii, apoi turtita de bufnituri. Rumoare si nemultumire. “Ce se intampla?” intrebau invitatii. Vocea Nadiei, cu trei decenii in urma, i-a lamurit: era o inregistrare audio, un interviu intr-o sala de antrenament. “Sunt foarte grele antrenamentele?” intreba reporterul. “Nu, se mai pot complica”, raspundea mica gimnasta. Nadia Comaneci a primit in dar aceasta caseta, fotografii din „vremea“ Onestiului si albumul “Marturisiri. Bacau, identitate europeana”. De altfel, toti cei invitati la lansare au primit gratuit un exemplar. Luand darurile, Nadia a spus simplu, zambind: “Se mai pot complica lucrurile”, iar in final a facut o declaratie din care am inteles ca prezenta ei pe coperta nu e “un moment”, o intamplare si pe care am luat-o ca pe o promisiune: “Sa vedem ce mai putem face pentru judetul Bacau”.


Sursa : http://www.desteptarea.ro/zanadelamontrealnescoateinlume.html