„Penarul premiantului” si “Ghiozdanul scolarului”: 50 de miliarde pentru 55 de mii de elevi

Data : 09.07.2009


Aproximativ 55 de mii de elevi din mediul rural vor beneficia de rechizite gratuite in cadrul programului "Ghiozdanul scolarului", initiat de Consiliul Judetean. Bugetul actiunii se ridica la peste 50 de miliarde de lei.

Toti elevii prescolari si scolari din mediul rural vor beneficia de rechizite gratuite dupa ce Consiliul Judetean a aprobat demararea programului "Ghiozdanul scolarului". Conform presedintelui CJ, Dragos Benea, programul este o premiera in peisajul educational judetean, el venind in completarea proiectului "Penarul premiantului", aflat deja la a doua editie.

100 de lei pentru fiecare beneficiar

Bugetul estimat pentru programul "Ghiozdanul scolarului" se ridica la 50 de miliarde de lei. Un calcul simplu arata ca fiecare beneficiar ar urma sa primeasca rechizite in valoare de aproape 100 de lei. "Cifrele sunt ingrijoratoare pe mediul rural, iar decalajele rural - urban sunt foarte mari. In plus scolile din rural se confrunta cu un procent tot mai mare de abandonuri. Ghiozdanul scolarului e un proiect prin care incercam sa atenuam aceste decalaje si sa dam o sansa elevilor din rural", a spus Benea. El a confirmat ca programul "Ghiozdanul scolarului" se adreseaza tuturor elevilor din rural, in timp ce de "Penarul premiantului" se vor bucura doar primii trei elevi, in functie de rezultate, din fiecare scoala circumscrisa mediului rural. Categoriile de elevi care vor beneficia de rechizite sunt prescolarii, elevii din ciclul primar, gimnazial, precum si cei din scolile de arte si meserii. Implementarea programului va fi supravegheata de patru manageri zonali, numiti din aparatul CJ.

Bani tot mai putini la minister

[ad#stire] Din evidentele Inspectoratului Scolar rezulta ca populatia scolara previzionata pentru anul scolar 2009-2010, in mediul rural, se incadreaza in cifra prognozata de CJ. Din cei aproximativ 55 de mii de elevi, prescolari sunt in jur de 13 mii, elevi in ciclul primar 19 mii, in ciclul gimnazial alti 19 mii, iar in scolile de arte si meserii sunt prognozati 2200 de elevi. "Programul CJ vrea sa inlocuiasca cheltuielile cu achizitionarea de rechizite scolare. Cel putin pana in acest moment nu am primit ordin ca acesti bani vor fi suportati din bugetul ministerului Educatiei. Initiativa este binevenita cu atat mai mult cu cat elevii din mediul rural provin in majoritatea cazurilor din familii cu venituri scazute", a declarat Gabriela Tanase, inspector compartiment Prognoza Scolara, in cadru ISJ Bacau.


Sursa : http://desteptarea.ro/e2809epenarul-premiantuluie2809d-si-e2809cghiozdanul-scolaruluie2809d-50-de-miliarde-pentru-55-de-mii-de-elevi.html