Cadou la centenarul spitalului / Bucatarie „europeana“ la Spitalul Judetean

Data : 01.12.2008

Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) a implinit 100 de ani de la infiintare. Intamplator sau nu, tot acum, CJ a aprobat modernizarea bucatariei, sectorul cel mai criticat de pacienti. Era singura optiune a alesilor, intrucat SJU nu poate obtine autorizatie si acreditare daca nu se investeste in blocul alimentar.

In sedinta de saptamana trecuta, consilierii judeteni au analizat studiul de fezabilitate pentru modertnizarea bucatariei Spitalului Judetean de Urgenta (SJU), sectorul de care se leaga multe dintre nemultumirile pacientilor. Proiectul a fost intocmit inca din 2005, fiind platit de SJU, iar indicatorii tehnici-economici au fost aprobati de CJ in februarie 2006, insa lucrarile nu au mai demarat. Asta din cauza Ministerul Sanatatii a emis in iulie 2006 Ord. 914 pentru aprobarea normelor privind conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un spital in vederea obtinerii autorizatiei sanitare, iar solutiile aprobate de CJ Bacau deja nu mai corespundeau. In 2007 s-a facut alt studiu de fezabilitate. Conform noii documentatii, valoarea investitii este de 2.928.341 lei noi, din care aproape jumatate, mai exact 1.362.053 lei, reprezinta costul lucrarilor de constructii. Ministerul Sanatatii va contribui cu 600.000 lei (6 miliarde de lei vechi).

Hrana va fi adusa in casolete

Modernizarea presupune inlocuirea in intregime a instalatiilor de apa, canalizare, incalzire si electrice, dotarea cu obiecte sanitare si radiatoare tip panou, din otel, pentru incalzire, dotarea cu mobilierul si aparatura specifice unei bucatarii, realizarea unui sistem de ventilatie compus dintr-o instalatie de aspiratie locala formata dintr-o hota profesionala, prevazuta cu sistem de iluminat si filtrare. Aerul de compensare va fi asigurat de trei module: de incalzire, de ventilatie si de filtrare. Grupurile sanitare vor avea ventilatoare elicoidale prevazute cu senzori de umiditate. Pe langa investitiile in blocul alimentar, proiectul include si o linie de ambalare a hranei in casolete individuale pentru fiecare bolnav. Cat vor dura lucrarile, SJU va apela la serviciile unei firme de catering. Investitia de la SJU Bacau, spre deosebire de cea solicitata de Spitalul Moinesti, nu a fost intampinata cu ostilitate. Consilierii judeteni nu au avut obiectii, dimpotriva, chiar si Mihai Ichim, PNL, a accentuat ca aproblema dietei si a alimentatiei" e importanta. Dragos Benea, presedintele CJ, le-a amintit ca SJU a implinit 100 de ani, dupa care toata lumea a ridicat mana apentru". De altfel, fara modernizarea bucatariei, spitalul nu poate primi autorizatia sanitara de functionare, nici acreditarea. La acestea se adauga faptul ca SJU va pierde suma alocata de minister pe anul 2008.

Alocatie de hrana de 5,5 lei

Pentru bolnavi, insa, mult mai importanta este hrana care li se asigura in spital. Or, din luna mai anul acesta, alocatia pentru mancarea zilnica preparata in spital pentru fiecare pacient a ramas neschimbata, doar Guvernul avand competenta de a o modifica. Un bolnav adult de diabet are dreptul la hrana in valoare de 12 lei iar un copil cu aceeasi boala - 14,5 lei. Cei cu TBC sau HIV/SIDA au rezervati pentru mancare 13 lei, adultii, si 11 lei, copiii. Bolnavii de cancer sau hepatita trebuie sa primeasca zilnic hrana in valoare de 11,5 lei, adultii, si 13,6 lei, copiii. La randul lor, celor cu o afectiune psihica trebuie sa li se asigure mancare de 10 lei, lauzelor - de 8 lei iar copiilor nascuti prematur-de 6 lei. Pacientii care sunt spitalizati doar pe timpul zilei (internare de zi) au dreptul la o alocatie de 5,1 lei. Cat despre cei care nu au indicatie de regim alimentar special, adica bolnavii de la "comun", care reprezinta majoritatea intr-un spital si sunt internati pe mai multe zile, ei beneficiaza de o alocatie de numai 5,5 lei. In conditiile in care anul acesta preturile la produsele de baza au explodat, la unele dublandu-se, nici o alocatie de 14,5 lei nu este suficienta.Silvia Patrascanu, Elena Tintaru
Sursa : http://desteptarea.ro/cadou-la-centenarul-spitalului-bucatarie-e2809eeuropeanae2809c-la-spitalul-judetean.html