Ce dulci sunt banii UE!: Bacaul a taiat prima felie din POR

Data : 27.03.2009

Pentru judetul Bacau, joi, 26 martie, va ramane o zia memorabila: au fost semnate primele contracte finantate prin POR. Valoarea lor e de 34 milioane de lei noi, primii bani atrasi din fonduri structurale. Contractele au fost semnate de Razvan Murgeanu, Dragos Benea si Constantin Apostol.

Evenimentul a avut loc in sala mare a Palatului Administrativ, in prezenta a numerosi invitati. Alaturi de cei care aveau sarcina sa semneze contractele, au participat prefectul Dorian Pocovnicu, subprefectii Tudorita Lungu si Claudiu Balan, vicepresedintii CJ, Dumitru Braneanu si Silviu Bondor, primarii din Caiuti, Oituz si Pargaresti, parlamentari, directori din CJ si ADR N-E. Contractele vizeaza finantarea a doua proiecte: "Reparatii capitale (reabilitare si modernizare) DJ 116, Oituz-Targu Ocna, km 15+800 - 26+700" si "Reabilitarea DJ 119 F, Caiuti-Pralea, km 0+000 - 14+300". Proiectele au fost depuse la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADR N-E) si sunt derulate prin Programul Operational Regional (POR). Razvan Murgeanu, secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL), a laudat fara rezerve autoritatile locale si ADR N-E. "Zona aceasta a Moldovei a beneficiat de o foarte buna prestatie a ADR N-E, care s-a miscat cel mai bine, a spus Murgeanu. Daca era lasat, Constantin Apostol ajungea pana in Bulgaria. Si primarii, si presedintele CJ au fost foarte buni pentru ca au generat foarte multe proiecte".

S-a sarbatorit ala locul faptei"

CJ Bacau mai are 5 proiecte aflate in diferite stadii de finantare: reabilitarea DJ 252 Huruiesti-Buhoci, DJ 207 D Damienesti-Traian, DJ 206 B Racaciuni-Dumbrava, DJ 119 Bacau-Fundu Racaciuni, DJ 119 Dumbrava-Gura Vaii. Valoarea proiectelor depuse pe Axa 2 e de 240 milioane de lei. Razvan Murgeanu a afirmat, ieri, ca "descentralizarea va fi cheia de bolta a dezvoltarii" si a adaugat ca, venind din zona autoritatilor locale, intelege faptul ca au nevoie de sprijin. Din acest motiv va merge la toate semnarile de contract. Si Constantin Apostol, directorul ADR N-E, a vorbit despre rolul autoritatilor locale si a mai descoperit o premiera: documentele nu mai sunt parafate la Bucuresti, ci "la locul faptei". El a laudat CJ Bacau, afirmand ca are "o cultura a proiectelor" si a enumerat alte investitii, trecute sau viitoare: HIT, reabilitarea SJU, partia de schi din Slanic Moldova etc. "Desi in cursul ultimilor doi ani, multi au fost sceptici, iata ca acea strategie de dezvoltare incepe sa-si arate roadele si sa-si gaseasca cadenta", a declarat Apostol.

CJ va bombarda UE cu proiecte

Valoarea totala a investitiilor care vor fi realizate pe DJ 119 F si DJ 116 este de 34 milioane de lei noi, cea mai mare suma acordata unei institutii administrative din judet in cadrul POR. 98 la suta din acesti bani reprezinta fonduri europene nerambursabile, iar 2 la suta, contributia CJ. Dragos Benea a criticat faptul ca semnarea are loc ala doi ani dupa lansarea axei" si a precizat ca nu-i place sa participe ala taieri de panglici pentru obiective finantate exclusiv din banii contribuabililor", care nu reprezinta un succes, "mai greu e sa atragi bani europeni". Pe POR, Bacaul mai are proiecte pentru Policlinica, Spitalul de Pediatrie, modernizarea Vivariului si Observatorului. aVom atrage bani europeni oriunde suntem eligibili", sustine seful CJ. In fata invitatilor, Razvan Murgeanu, Dragos Benea si Constantin Apostol au semnat contractele de finantare si s-au felicitat reciproc. Cele doua proiecte care au castigat licitatia vor smulge din izolare multe sate, vor favoriza turismul, dezvoltarea economica, in general. Beneficiarii sunt cei peste 16.000 de locuitori din Pargaresti, Oituz, Pralea, Blidari, Popeni, Caiuti, carora li se vor adauga institutiile si firmele desfasoara activitati in zona.


Sursa : http://desteptarea.ro/ce-dulci-sunt-banii-ue-bacaul-a-taiat-prima-felie-din-por.html