6-9 OCTOMBRIE 2008 „OPEN DAYS – REGIONS AND CITIES IN A CHALLENGING WORLD” SAPTAMANA EUROPEANA A REGIUNILOR SI ORASELOR– REGIUNI SI ORASE INTR-O LUME A PROVOCARILOR”

2008-10-06

6-9 OCTOMBRIE 2008 „OPEN DAYS – REGIONS AND CITIES IN A CHALLENGING WORLD” SAPTAMANA EUROPEANA A REGIUNILOR SI ORASELOR– REGIUNI SI ORASE INTR-O LUME A PROVOCARILOR”

In perioada 6-9 octombrie, am participat impreuna cu o delegatie a Consiliului Judetean Bacau, pentru prima data, la Bruxelles in cadrul "OPEN DAYS- Regions and cities in a challenging world"- "Saptamana europeana a regiunilor si oraselor- regiuni si orase intr-o lume a provocarilor", cea mai importanta manifestarea europeana adresata autoritatilor locale si regionale. Editia din acest an a manifestarii a fost organizata de Comitetul regiunilor si de Directia Generala de Politica Regionala a Comisiei Europene, cu sprijinul Presedintiei franceze a UE si al Parlamentului European si a inregistrat un numar record de participanti - 216 regiuni si orase din 32 de tari. Romania a fost reprezentata de 6 Consilii Judetene- Bacau, Caras Severin, Gorj, Maramures, Vrancea, Tulcea si Zona Metropolitana Oradea.

Participarea la Open Days a presupus asocierea in cadrul unui conglomerat: „UNIVERSITY - INDUSTRY : A KEY LINK TOWARDS REGIONAL GROWTH” - „UNIVERSITATE – INDUSTRIE: O LEGATURA CHEIE PENTRU DEZVOLTAREA REGIONALA” a unui numar de 8 regiuni din 7 tari participante: REGIUNEA CANTABRIA - SPANIA, REGIUNEA APULIA – ITALIA, CONSILIUL JUDETEAN BACAU – ROMANIA, REGIUNEA BASSE – NORMADY – FRANTA, REGIUNEA LUBELSKIE – POLONIA, REGIUNEA MURCIA – SPANIA, REGIUNEA SOUTH SWEDEN – SUEDIA, REGIUNEA WEST IRELAND – IRLANDA. Participarea in cadrul acestui consortiu a constituit premisa stabilirii unor relatii bilaterale intre Consiliul Judetean Bacau si unele entitati politico-administrative din Spania, Italia si Polonia. Domnul professor universitar LIVIU DRUGUS, prorector al UNIVERSITATII „GEORGE BACOVIA” BACAU, a sustinut in cadrul SEMINARULUI „UNIVERSITY AND INDUSTRY AT WORK” – „UNIVERSITATE SI INDUSTRIE LUCRAND”, organizat de catre consortiul in care a fost membru si Consiliul Judetean Bacau o expunere stiintifica intitulata “DOXA PRAXIS CONTINUUM”, beneficiind de o audienta considerabila: peste 90 de participanti. Au fost organizate in total, peste 140 de seminarii pe durata celor 3 zile de manifestare ale Open days, marea majoritate a acestora fiind organizate de catre consortiile multinationale si multiregionale participante. Judetul Bacau a fost, de asemeni, o prezenta vizibila si prin intermediul standului propriu de prezentare in cadrul “Cafenelei investitorilor”. Cele aproximativ 100 de standuri expozitionale organizate sub egida Investors' Cafe au fost vizitate de peste 4 000 de persoane.
Au fost expuse in cadrul standului materiale de prezentare specifice (albume, cd-uri, mape de prezentare, harti, picturi, brosuri) provenind de la: CONSIULUL JUDETEAN BACAU, PRIMARIA MUNICIPIULUI BACAU, PRIMARIA ORASULUI SLANIC MOLDOVA, PARCUL INDUSTRIAL HIT, CAMERA DE COMERT SI INDUSTRIE BACAU, UNIVERSITATEA GEORGE BACOVIA, ARTISTUL
PLASTIC (PICTOR NAIV) DL. IOAN MARIC.