Vizită de progres în cadrul proiectului ”Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunității”

2015-11-09

    Vineri, 6 noiembrie 2015, am participat alături de doamna Tove Bruvik Westberg, Ambasador al Regatului Norvegiei în România și doamna Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România, la întâlnirea de bilanț în cadrul proiectului ”Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunității”.
     Proiectul a fost demarat în anul 2014, iar în cadrul întîlnirii au fost analizate activitățile realizate în decursul acestui prim an al implementării. Astfel, în perioada octombrie 2014- octombrie 2015 au fost selectate comunitățile participante la proiect și au fost semnate convențiile de colaborare. Pe baza unei metodologii elaborată de specialiști sociologi au fost selectate  33 comunități rurale (Racova, Negri, Damienesti, Balcani, Parjol, Strugari, Beresti Tazlau, Sanduleni, Berzunti, Urechesti, Gura Văii, Caiuti, Bogdanesti, Oituz, Dofteana, Poduri, Scorțeni, Corbasca, Dealu Morii, Găiceana, Ungureni, Horgești, Sărata, Letea Veche, Lipova, Colonești, Stănișești, Vultureni, Răchitoasa, Motoșeni) și 5 localități urbane (Slănic Moldova, Tg.Ocna  cu 2 zone, Mun. Moinești- 2 zone, Mun. Bacău -5 zone, Buhuși-2 zone - din comunitățile urbane au fost incluse în proiect între 2 și 5 zone delimitate pe criteriul arondării la o Școală). Au fost formate echipele de coordonatori județeni și s-au recrutat, selectat și angajat lucrătorii comunitari. În acest sens, desfășoară activități în proiect 108 lucrători comunitari: 53 sunt lucrători cu atribuții în zona asistenței sociale, 27 sunt  asistenți medicali comunitari, 16 consilieri școlari și 12 mediatori școlari.
    În luna iulie a acestui an s-a efectuat recensământul comunitar în urma căruia s-au fost înregistrat aproximativ. 13.241 persoane vulnerabile (copii și femei), fiind identificate 7113 de gospodării cu cel puțin o persoană în situație de vulnerabilitate.
    Proiectul este în valoare de 5,3 milioane de Euro de la Ambasada Norvegiei și UNICEF. Peste 13.000 persoane vulnerabile (copii și femei) din județul Bacău beneficiază de susținerea acestui proiect programat a se finaliza în 2017.
    De succesul acestui proiect pilot la nivel național depinde și atragerea altor finanțări similare în județul nostru și în România.
Personal, cred că va fi un alt proiect cu finanțare europeană implementat cu succes în județul Bacău.
”Acesta este cel mai complex proiect pe care UNICEF l-a avut în România” - a punctat dna. Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România.
”Felicitări, este un început foarte bun!” - a concluzionat dna. Tove Bruvik Westberg, Ambasador al Regatului Norvegiei în România.